|

Behandelingen

Persoonlijk en gespecialiseerd

Manuele therapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam en de wervelkolom in het bijzonder.
Manuele therapie ziet het lichaam als één geheel en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaak van je pijnklachten, in plaats van enkel lokaal de pijn te verzachten.

Waarom osteopathie?

”Op zoek naar de oorzaak”
Veel mensen leven met klachten die niet makkelijk te behandelen zijn of steeds terugkomen. Als osteopaat ben ik opgeleid om op zoek te gaan naar twee zaken: enerzijds de pijn uitlokkende structuur en anderzijds de oorzaak van een klacht.

Het hele lichaam staat in relatie met elkaar en elk lichaamsdeel kan een ander lichaamsdeel beïnvloeden. Dit maakt dat de onderliggende oorzaken van een pijn niet noodzakelijk op de plaats van die pijn liggen. Samen gaan we op zoek naar alle mogelijke onderliggende factoren die een invloed hebben op uw klachten, zodat we niet enkel het symptoom maar ook de oorzaak aanpakken.

“Osteopathie beoogt het herstel van functieverlies.”
Je lichaam functioneert als een eenheid en heeft een natuurlijk vermogen om problemen te verhelpen.  Als osteopaat ga ik onderzoeken van welke systemen in het lichaam hun functie verstoord zijn geraakt. Deze trachten we terug te optimaliseren zodat het lichaam weer zo optimaal mogelijk zichzelf kan herstellen. Hierbij controleren we de functies van het gehele bewegingssysteem (spieren, gewrichten, wervels), van het orgaanstelsel (spijsverteringsstelsel, bekkenbodem, …) en het craniosacraal systeem (de schedel, het zenuwstelsel). Zo trachten we om alle weefsels van het lichaam weer beweeglijk te maken, zodat het lichaam weer ongehinderd en pijnvrij kan functioneren.

“Het belang van beweeglijkheid”
Onze lichaamsstructuren mogen geen belemmering in beweging kennen. Hoe beter de kwaliteit van de beweging, hoe minder klachten er zullen ontstaan. In osteopathie draait alles dan ook om beweging. Elk orgaan of bewegingsapparaat moet een zekere beweeglijkheid hebben om gezond te blijven en goed te functioneren. In het lichaam is alles voortdurend in beweging en elke beweging is verbonden met een andere. Niet alleen door bewuste activiteiten (zoals bukken of lopen), maar ook door onbewuste bewegingen. Al onze organen zijn constant in beweging. Een bewegingsverlies van een orgaan leidt niet alleen tot het slecht functioneren van het orgaan, maar kan ook het pariëtale systeem beïnvloeden. Ook het immuunsysteem zal in de war raken met onder meer vermoeidheid of chronische ontstekingen tot gevolg. De osteopaat zal altijd trachten de beweeglijkheid te herstellen.

Ademhaling en voeding spelen hierin een grote rol. Als osteopaat ga ik op zoek naar verklevingen en spanningen in de ophanging-en/of aanhechting structuren tussen de organen. Die trachten we opnieuw te ontspannen en beweeglijker te maken, zodat de doorbloeding van en naar de organen beter werkt.

“Osteopathie is geen alternatieve geneeskunde”
Osteopathie is een functionele geneeskunde die andere geneeswijzen aanvult. Vandaar de term ‘complementaire geneeskunde’. In mijn opleiding stonden wetenschappelijke evidentie en safety (veilig werken) hoog aangeschreven. Het is belangrijk dat je arts op de hoogte is van eventuele behandelingen bij complementaire zorgverleners. Zowel de arts (voor structurele klachten) als de osteopaat (voor functionele klachten) hebben hun specifieke werkterrein en kennen hun eigen grenzen. Daarom zijn professionele en geregistreerde osteopaten aanbevolen. Wij zijn correct opgeleid om klachten uit het klassieke terrein te herkennen en om, indien nodig, door te verwijzen.

De samenwerking met artsen en zorgverleners uit complementaire geneeswijzen is een belangrijke pijler binnen de praktijk voor osteopathie. En bij deze multidisciplinaire samenwerking is ook de patiënt gebaat. Transparantie is hierbij het codewoord.

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht dus is het belangrijk om deze waterhuishouding te beïnvloeden. De manuele lymfedrainage van Vodder (MLDV) maakt gebruik van een zachte massagetechniek om op vochtstagnaties (zichtbaar als onzichtbaar) in te werken en de vochtdoorstroming te stimuleren.

Verder vervult de MLDV een belangrijke rol in de hormonale balans van het lichaam, het verbeteren van de immuniteit en de demping van het orthosympatische zenuwstelsel.

Een behandeling start met de basis (lymfeklieren in de hals) en wordt, afhankelijk van de klacht, uitgebreid met lymfebanen en lymfeklieren elders in het lichaam. De behandeling kan aangevuld worden met compressietherapie (zwachtelen) en lymftaping.

Indicaties:

  • Lymfoedeem, veneus oedeem
  • Verstuikingen, bloeduitstortingen
  • oedeem tgv een trauma of heelkundige ingreep
  • Aandoeningen van het zenuwstelsel vb. MS, migraine, aangezichtsverlamming,…
  • Reumatische aandoeningen
  • Aandoeningen van neus, keel, oor en tanden vb. chronische sinusitis
  • Stressgerelateerde klachten vb. hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie,…
  • Dermatologische problemen vb. eczeem
  • Verlaagde immuniteit vb. allergieën

Daarbij focussen we voornamelijk op de spieren die het meest verzwakt zijn, zoals je bekkenbodemspieren, buik- rug en nekspieren,… Dit doen we in de vorm van stabilisatie oefeningen.  We leren je de juiste houdingen en bewegingen tijdens bijvoorbeeld: verversen van de baby, borstvoeding,…   

Ook promoten we oefeningen samen met je baby. Dit is niet alleen goed voor het herstel van je stabiliteit en conditie maar ook voor de band tussen jou en je kleintje.

Dry Needling is een specifieke techniek waarbij de therapeut met behulp van naalden spieren aanprikt waardoor deze snel en langdurig ontspannen. Dry Needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier die naast lokale drukpijn ook vaak ‘pijn op afstand’ veroorzaakt. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints.

Revalidatie is een medische term die herstel betekent, of letterlijk weer valide worden na een (sport)ongeval, ziekte of medische ingreep zoals een operatie. We beogen het functioneel herstel van het bewegingsapparaat, met in het geval van sportletsels een zeer sport-specifieke aanpak. Revalideren is ook thuis oefenen, waarvoor een persoonlijk oefenschema wordt opgesteld. Tevens doen wij aan blessurepreventie adhv specifieke oefentherapie.

Hoofdpijn, tandpijn en tandenknarsen, terugkerende nekpijn of cervicale blokkades, bijtproblematieken, … Met inwendige en uitwendige manuele behandelingen brengen onze therapeuten weer ontspanning in je kaakgewricht.

Niet enkel inwendige en uitwendige manuele behandeling maar ook oefentherapie.

Naast klassieke taping (het bevestigen van zelfklevende tape op het lichaam om spieren, ligamenten en gewrichten te beperken in beweging) doen wij ook kinesio taping. Dit houdt in dat we dezelfde spieren en gewrichten ondersteunen, maar dan met elastische tape; zodat ze minder in beweeglijkheid inboeten. Deze methode gebruiken we vooral in het kader van sportieve activiteiten, maar kan bijvoorbeeld ook toegepast worden voor de behandeling van de lymfebanen of littekenweefsel.

Neurologische revalidatie is erop gericht de gevolgen van een aandoening aan het zenuwstelsel (CVA, parkinson, multiple sclerose,…)  te verminderen en het optimaliseren van je functioneren in het dagelijks leven. We richten ons voornamelijk op functionele oefentherapie specifiek op jouw probleem om zo ook de kracht, conditie, stabiliteit en coördinatie te verbeteren.

Hartcoherentie is een ademhalingstechniek die je mentaal en emotioneel in evenwicht brengt, waardoor je hele lichaam ontspant. Je kan de techniek toepassen telkens als je het nodig hebt, waar je ook bent. Wanneer je je focust op een regelmatige ademhaling breng je je hart in een staat van coherentie. Vervolgens stuurt het signalen naar je brein, waardoor je autonomisch zenuwstelsel, emoties, verstand en dus ook je stressniveau opnieuw in balans komen.

HARTCOHERENTIE KAN INTERESSANT ZIJN ALS JE EEN VAN DE VOLGENDE SYMPTOMEN WIL OVERWINNEN:

  • stress
  • fobieën
  • angsten
  • burn-out
  • depressie
  • een kort lontje
  • hyperventilatie
  • overgevoeligheid
  • gespannen spieren
  • een onrustig gevoel
  • oppervlakkige ademhaling
  • paniekaanvallen

NST is de afkorting van Neurostructurele Integratie Therapie, een heel krachtige en doeltreffende techniek die wordt gebruikt bij verschillende structurele, biochemische en emotionele gezondheidsproblemen.

NST vertrekt vanuit de visie dat het lichaam een zichzelf regulerend systeem is. Via manuele technieken worden je wervelzuil, ledematen en schedel behandeld. Het doel? Acute en chronische pijnklachten verminderen en je lichaam zowel fysiek als emotioneel terug in evenwicht te brengen.

Neurostructurele Integratie Therapie of NST is een heel veilige behandelmethode die bij jong en oud kan gebruikt worden om verschillende fysieke klachten aan te pakken.

Neurostructurele Integratie Therapie kan aangewend worden bij uiteenlopende klachten zoals: